16 Mayıs 2018 Çarşamba

Kuru El Yufkasından Çıtır Tava Böreği

Kuru El Yufkasından Çıtır Tava Böreği

"Hoş geldin Ramazan-ı Şerif!
Ne mutlu ki, Rab'bim bizi yine sana, seni yine bize ulaştırdı. Şükürler olsun!
Allah'ım bizi bu Ramazan kötülüklerden uzaklaştırsın, iyiliklere daha da yaklaştırsın.
Ruhlarımızı her türlü vesveseden arındırsın.
Kalplerimizde huzur tesis edecek işler yapmayı bize nasip eylesin.
Amin!.."

...diyerek başlamak istedim. Ramazan ayı benim için her zaman özel bir zaman dilimi olmuştur. Bazı özel nedenlerle oruç tutamadığım veya çok sade sofralarda, sessiz sedasız oruç açtığım  ramazanlarda bile, bu hep böyle oldu. Çünkü öyle gördüm. Öyle de kalmasını istiyorum.

Ramazan deyince akla gelen mutfak ürünlerinden biri de, kuru el yufkası. Siz nasıl yapıyorsunuz bilmiyorum, ama ben annemden öğrensiğim gibi tavada yapıyorum. Arasına ister peynirli harç, ister koymalı harç koyun çok güzel oluyor. Bizim daha çok sahur sofrasına yakıştırdığımız böreğin arasına maydanozla karışık hafif eriyen türde köy peyniri koyuyoruz. Malzemesi çok kolay olan, zaman almayan, hafif ve çıtır çıtır oluyor. Biz bayılıyoruz.

Günün bu saatinde bunları anlatırken midem kazındı. Hadi artık tarife geçelim...

Kuru El Yufkasından Çıtır Tava Böreği

Malzemeler:
8-10 kuru el yufkası
Yufkaları ıslatmak için bir kabın içinde soğuk su
Kızartmak için sıvı yağ
Peynirli börek harcı (İçine beyaz peynir ve eriyen bir çeşit peynir ve maydanoz yanında bir çay kaşığı kadar kara biber koyabilirsniz. Karabinber isteğe bağlıdır.)

Yapılışı:
30 cm kadar çaplı yapıştırmayan tavanızı iki yemek kaşığı sıvıyağla yağlayın ve kısık ateşin üzerine alın. Bir yufkayı 5+6 parçaya bölerek, hazırladığınız soğuk suyun içine daldırın. Tamamen ıslanan yufkaların üzerindeki suları silkeyerek, fazla yumuşamasına izin vermeden tavanıza döşeyin. Bir taraf kızarınca, altına geçireceğiniz bir spatula yardımıyla alt üst edin. Tavaya iki yemek kaşığı sıvıyağ ekleyerek tavanın tabanına tamamen yayılmasını sağlayın.

İlk yufkanın ikinci tarafı da kızarırken, harcınızdan az bir miktar alarak tavadaki kızarmış yüzeye yayın. İkinci yufkayı da ilkiyle aynı işlemden geçirerek harcın üzerine dizin. Hafif yağlanmış düz bir tabak yardımıyla alt üst edin. Her aşamada tavayı yağlamayı ve yufkaların arasına harç koymayı unutmayın. Yufkalarınız ve harcınız bittiğinde, böreğiniz son tabanı da kızardığında, böreğiniz hazırdır.

İşte size farklı, bir o kadar da güzel bir börek!

Hepinize hayırlı Ramazan'lar dilerim.

Allah tüm ibadetlerinizi, hayır dualarınızı ve iyi niyetlerinizi kabul etsin.


2 yorum:

  1. Elinize sağlık ayırıntılı çok güzel anlatmışsınız.Böyle lezzetleri görüp yiyememek var ya..Ama ilk fırsatta deneyeceğim.Hayırlı ramazanlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim Sibel Hanım'cığım. Bir gün sizi misafir etmek isterim. Size de hayırlı ramazanlar...

      Sil