10 Nisan 2018 Salı

Meyveli Kek

Benim gibi meyveli kek sevenlere, kendi bilgi ve tecrübemle geliştirdiğim nefis, yumuşacık bir meyveli kek tarifi öneriyorum. Meyveleri kuru veya yaş olarak kullanabilirsiniz. Veya benim gibi ikisini karıştırabilirsiniz.  Burada da tercih sizin zevkinize ve elinizin altındaki malzemeye bağlı. Ancak yaş meyvenin ölçüsünde dikkatli olmanız gerekiyor. Zira meyveler, kekinizin biraz daha nemli olmasına neden olur. Çamur gibi bir kek elde etmek istiyorsanız, yaş meyve miktarını abartmayın. 

Benim elimin altında kuru kayısı, kuru üzüm ve çilek vardı. O nedenle bu üçünü kullandım. Portakalım olsaydı, portakal kabuklarını da kullanmak isterdim. Onun yerine, keklerimde vazgeçmediğim limon kabuğu rendesini, bolca ve biraz da irice kullandım. Ortaya harika bir kek çıktı. Eşimden ve erkek kardeşimden de tam puan alınca, bu gün hemen paylaşmak istedim. Umarım siz de beğenirsiniz.

Burada verdiğim ölçüler ve hazırlama yöntemini, sade, fındıklı, kakaolu veya iki renkli kekler için de uygulayabilirsiniz. Bu durumda meyveleri malzeme listenizden çıkarmanız ve gerekirse yapacağınız keke uygun malzemeleri eklemeniz gerekiyor. Örneğin kakaolu yapacaksanız, iki kaşık dolusu kakao eklemelisiniz.



Malzemeler:
4 orta büyüklükte yumurta (oda sıcaklığında)
Bir su bardağı kristal toz şeker
150 gr eritilmiş tereyağı
Bir çay bardağı yoğurt
Bir çay bardağı yıkanıp doğranmış kuru kayısı
Bir çay barğağı yıkanıp kurulanmış kuru üzüm
Bir su bardağı doğranmış çilek
Bir limon kabuğu rendesi
Bir pakt vanilya
Bir çay kaşığı kabartma tozu veya yarım çay kaşığı krem tartar
Bir fıske tuz

Yapılışı:

Kek kalıbını tereyağla yağlayın. İki kaşık toz şekeri kalıba koyun ve kalıbı elinizde cevirerek şekerin kalıbın yüzeyine, özellikle taban kısmını kapatacak şekilde yayılmasını ve yapışmasını sağlayın. Bir kaşık kadar unu da aynı işlemle kek kalıbına uygulayın. böylece kek kalıbı, yağlanmış, şekerlenmiş ve unlanmış olacak.

Yumurtaların aklarıyla sarılarını ayırın. Yumurta aklarıyla şekeri, traş köpüğü oluncaya kadar birlikte çırpın. Ayrı bir çırpma kabında bu kez yumurta sarılarını bir fıske tuzla birlikte krema kıvamı alıncaya kadar çırpın.

Meyvelerinizi bir kabın içinde bir miktar unla birlikte unlayın. Unun meyvelerinizin etrafına iyice sarılmasına dikkat edin. Bu işlem sırasında artan unu kek hamuruna koymayın.

Fırınınızı 180°C'ye ayarlayarak ısıtmaya başlayın. Unu, vanilya ve kabartma tozuyla birlikte iki kez eleyin. Tüm malzemeyi, çırptığınız yumurta beyazıyla birlikte, spatula yardımıyla, zarf gibi katlayarak alt üst ederek karıştırın. Bunu yaparken tüm malzemenin homojen bir biçimde dağılmasına ve fakat yumurta aklarının sönmemesine özen gösterin.

Hazırladığınız karışımdan yine spatulayla parça parça alarak kek kalıbına aktarın. Kalıbı bir kaç kez tezgaha vurarak hem hamurun içindeki kabarcıkların sönmesine, hem de kek yüzeyinin düzgün bir hal almasına yardımcı olun.

Keki fırına sürerek, 45 dk kadar pişirin. Süre sonunda bir kürdanı keke batırıp çıkarmak yoluyla kekin pişip pişmediğini kontrol edin. Kürdan temiz çıkıyorsa, keki fırından çıkarıp soğumaya bırakın. Kirli çıkıyorsa, ısıyı 150°C'ye düşürerek, keki 10 dk daha fırında tutun.

Soğuyan keki, kalıbı ters çevirip tezgağa bir iki vurmak suretiyle kalıptan çıkarın. Kek fanusuna alarak servis yapın.

Afiyet olsun.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder