25 Nisan 2018 Çarşamba

Damalı Kek


Damalı Kek

Ne çeşit olursa olsun, kek pişirmeyi çok seviyorum. Yemeyi de. Bununla birlikte, hazırlarken en fazla eğlendiğim kek, damalı kek diyebilirim. Bir çeşit bulmaca gibi hazırlanan bu keki, çocuklarımın doğum günlerinde de bir kaç kez kullandım. Dışından anlaşılmayan ve kek kesildiğinde, kutunun içinden bilinmeyen güzel bir sürpriz gibi ortaya çıkan damalı kek dilimlerini görmek bana çok keyif veriyor. 

Damalı Kek

Damalı KekBu keki hazırlamak için önce elinizde kakaolu ve sade olmak üzere, aynı ölçülerde hazırlanmiş iki pasta keki veya pandispanya olması gerekli. Ayrıca keklerden iç içe halkalar el de etmek üzere düzgün şekilde kesebilmek için birbirini takip eden ölçülerde yuvarlak kalıplara ihtiyacınız olacak. Ben bunun için resimde gözüken tabakları kullandım.

Damalı KekÖncelikle her bir keki düzgün bir şekilde enine ikiye bölün. Elde ettiğiniz dört kek parçasının her birini dıştan içe doğru başlamak üzere tabaklar yardımıyla keserek halkalar elde edin. Elde ettiğiniz halkaları bir kakaolu bir sade olarak tekrar iç içe dizin. İlk kek katmanınız kakaolu halka ile başlamışsa, ikincisi sade kek halkası ile başlamalı. Böylece kakaolu kek halkasıyla  başlayan iki, sade kek halkasıyla başlayan iki adet olmak üzere dört kek katmanı elde etmiş oluyorsunuz.

Damalı Kek
Bunları hazırladıktan sonra sıra kek katmanlarını birleştirmeye geliyor. Burada dikkat edilmesi gereken, dört katmanı üst üste koyarken, en alta koyduğunuz kek tabanı sade kek halkasıyla başlamışsa, üzerindeki halkanın kakaolu halka ile başlaması. Böylece her bir kakaolu kek halkasının üzerine sade, sade kek halkasının üzerine de kakaolu halka gelmiş olmalı.

Aynı mantık, gerideki iki katmanı bunların üzerine yerleştirirken de geçerli. Ancak kek katmanlarını üzt üste dizmeye geçmeden önce, bunları birbirine yapıştırmak ve son kertede kekin üzerini kaplamak üzere yeterli miktarda pastacı kreması veya puding hazırlamanız gerekli. Bu ölçüdeki bir pasta için en az bir lt sütten hazırlanmış mikarda puding ya da krema hazırlamanızı öneririm.

Pudingi vanilyalı veya çikolatalı olarak hazırlayabilirsiniz. Fakat vanilyalı puding tüm katmanları daha belirgin gösteriyor. Bunu yukarıdaki iki damalı keki karşılaştırarak da anlayabilirsiniz. İlk resimde çikolatalı, ikinci resimde vanilyalı puding kullandım.

Ayrıca pandispanya değil, pasta keki kullanacaksanız, keki yumuşacık yapmak için her katmanı bir kepçe kadar sütle ıslatmanız gerektiğini de hatırlamak isterim.

Kek katmanlarını birleştirdikten sonra, sıra pastayı süslemeye geliyor. Ben kalan pudingi kekin üzerine döküp onu süslemeyi tercih ediyorum. Ama yaratıcılığın ve zevkin sınırı yok. Siz istediğiniz şekilde hazırlayabilirsiniz.

Hepinize mutlu sağlıklı günler dilerim.

Var'olun!










1 yorum: