1 Mart 2018 Perşembe

Sumak Suyunda Beyaz Lahana Sarması

Sumak Suyunda Beyaz Lahana Sarması
Merhaba! Bu gün ekşi sevenler veya denemek isteyenler için "sumak suyunda lahana sarması" tarifi vermek istiyorum. Ben sarmasını denedim. Ama dilerseniz bunu kuru dolma olarak da hazırlayabilirsiniz.

Malzemeler: 
100 gr kadar dana veya koyun kıyması (tercih size bağlı)
2 su bardağı pirinç
2 iri kuru soğan
Bir büyük bağ ayıklanmış, yıkanmış ve doğranmış maydanoz
Bir büyük bağ ayıklanmış, yıkanmış ve doğranmış dereotu
2-3 diş ezilip doğranmış sarımsak
Bir dolu yemek kaşığı koyu biber salçası (acı sevenler acı kullanabilir)
Bir dolu yemek kaşığı koyu domates salçası (ben Antep salçası tercih ediyorum.)
İki çay kaşığı karabiber
İki tatlı kaığı kuru nane
2,5 su bardağı tane sumak
3-4 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
İsteğe bağlı olarak üzeri için bir yemek kaşığı tereyağı
Yeteri kadar haşlanmış beyaz lahana yaprağı
Tuz


Yapılışı:
Sumak tohumlarını 6 su bardağı kadar kaynar suyla 5 dk kadar haşlayın. Ateşten alarak soğumaya bırakın. Soğuyunca suyunu bir kaba süzün ve kullanılmak üzere bekletin.

Lahana, sumak suyu ve tereyağ dışında kalan tüm iç malzemeleri yoğurarak harcınızı hazırlayın. Sarmalarınızı sararak tencereye yerleştirin. Bu arada lahana yaprağı yerine kuru biber ve patlıcan da kullanabilirsiniz. Eğer böyle yapacaksanız, kuru biber ve patlıcanları yumuşayıncaya kadar sıcak suda bekletmeniz ve süzmeniz gerekir. Ardından aynı harçla, fakat tam ağzına kadar olmamak şartıyla doldurup, ağızlarını kapatabilirsiniz.

Hazırladığınız dolma ya da sarmaları yayvan bir tencereye sık sık dizin. Üzerine bir miktar daha tuz gezdirin. Sumak suyunu ve dilerseniz tereyağını da ekleyin. Üzerini kapatacak büyüklükte bir tabakla kapatın. Kısık ateşte 40 dk kadar pişirin. Ateşten alın. Ilınınca servis yapın.

Afiyet olsun.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder