31 Ekim 2017 Salı

Paskalya Çöreği

Paskalya Çöreği


Kabul edelim,hamur işini milletçe seviyoruz. Ama her çeşidini...Böyle olması da doğal. Neden? Çünkü buğdayın vatanı Anadolu. Her ne kadar bu gün tükettiğimiz buğdayın kromozomlarının değiştiği, gerçek buğdayın bu olmadığı bilinse de, bizim buğdaya bağlılığımız değişmedi. Kötü olan bugün tükettiğimiz buğdayın morfin gibi bağımlılık yaptığını ve sağlığımızı tehdit ettiğini duymak. Bu üzücü işte. Bu durumda hep gerçeğin peşinde mi koşacağız? Onu bırakın, bulamamak da var. 

Buğdayın öyküsünü, daha sonra geri dönmek üzere burada bırakıyorum. Uzun zamandır tarifi taslak olarak hazır olan paskalya çöreğini yapmaya nihayet hafta sonu fırsat bulabildim. Elimdeki tarifi tam uyguladığımda ortaya çok büyük hacimde bir hamur çıktı. Yarısıyla paskalya, yarısıyla da haşhaşlı çörek yaptım. Siz çok olur diyorsanız, ölçüleri yarıya indirebilirsiniz. Ya da tam ölçü kullanıp, fazla çörekleri buzlukta saklayabilirsiniz. İhtiyaç duyduğunuzda çıkarıp tüketebilirsiniz. Çözüldüklerinde aynı tazelikte olacaklardır.

Çok sevgilerimi gönderiyor ve bir an önce tarifime geçmek istiyorum.

Paskalya ÇöreğiMalzemeler (10 adet çörek için):
5 yumurta
1 su bardağı sıvı yağ
2 su bardağı süt
10 su bardağı un
1 su bardağı toz şeker
1/4 paket yaş maya
1 tatlı kaşığı tuz
Üzeri için bir yumurta sarısı
Doğranmış fındık, badem ya da antep fıstığı

Yapılışı:
Şekeri ılık sütün içinde eritin. Bira mayasını bunun içinde ezin. Yumurtalarla sıvı yağı da süte katarak elinizle karıştırın.

Paskalya ÇöreğiUnu tüm kuru malzemelerle birlikte iki kez eleyin. Bu kuru karışımı bir yandan sıvılara ekleyin, bir yandan da yoğurun. Ele yapışmayacak, yumuşak bir hamur elde edin. Üzeri kapalı olarak ılık ortamda mayalanmaya bırakın. Hamur kabarıp iki katı hacme ulaşınca bir kez daha yoğurun. Üzerini kapatarak tekrar mayalanmaya bırakın.

İkinci mayalanmada 2-3 kat hacme ulaştığınızda hamuru tezgah üzerine alın. Ezmeden, keskin bir mutfak aleti yardımıyla hamurunuzu 10 parçaya ayırın. Her bir parçayı tekrar üç parçaya ayırın.

Paskalya ÇöreğiKüçük parçaları elinizle, uçları ince, ortası daha kalın olacak şekilde elinizle şekillendirin. Üç parçayı uçlarından birleştirerek örün. Sonunda uçları elinizle sıkarak birleştirin. Örgü şeklini alan çöreklerinizi ağlanmış tepsiye dizin. Üzerine yumurta sarısı sürün. Fındık veya fıstıkla süsleyerek 15 dk da tepside mayalandırın.

Bu sırada fırınınızı 200°C'ye ayarlayın ve önceden ısıtın. Üçüncü kez tepside mayalanan poğaçalarınızı, sıcak fırına sürün. 15 dk kadar pişirin ve fırından alın.

Afiyet olsun.



Paskalya Çöreği

Paskalya Çöreği

Paskalya Çöreği

Paskalya Çöreği

Paskalya Çöreği

Paskalya Çöreği

Paskalya Çöreği

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder