9 Ekim 2017 Pazartesi

İçli Köfte

İçli Köfte

Bu tarif ve fotoğraflar, kuzenim Ceren Kaya'ya ait. Yemek Kulübü-Food Club'da paylaştığı ve çok beğeni ve yorum alan bu tarifi, bir iki küçük ekleme yaparak, onun ağzıyla sizlerle paylaşıyorum. 

Teşekkürler Ceren'im, ellerine sağlık!..

İç Malzemeler:
800 gr yağlı kıyma
3 adet soğan
125 gr margarin (veya tereyağ)
Tuz
Karabiber
Pul biber
Bir su bardağı kıyılmış ceviz veya
Bir su bardağı haşlanmış yeşil mercimek

Dış Hamur Malzemeleri:
500 gr yağsız çift çekilmiş kıyma
1/2 paket + bir fincan köftelik bulgur
Bir kaşık biber salçası
Bir yumurta
5 kaşık un
Tuz
Pul biber
Su

Yapılışı:
Öncelikle 800 gr yağlı kıymayı suyunu salıp çekene kadar pişiriyoruz. İçine üç adet ince doğranmış soğan, 125 gr margarin koyuyoruz. Birlikte kavuruyoruz. Tuz, karabiber, pul biber ilave edip ateşten alıyoruz. Soğumaya bırakıyoruz. Soğuyunca ceviz veya yeşil mercimeği ekleyip karışıyoruz. Buzdolabında bekletiyoruz. Bu sırada kıyma harcı donuyor (Birinci püf noktası burası).

Dış hamuru için 500 gr yağsız çift çekilmiş kıyma ile köftelik bulgur, bir kaşık biber salçası, bir yumurta, dört beş kaşık un, tuz ve pul biberi bir kaba alıyoruz. Önce bunları iyice yoğuruyoruz. Sonra azar azar su alıp yoğuruyoruz kıvama gelene kadar devam ediyoruz. Bu yoğurma işlemi bir saate yakın sürebiliyor (İkinci püf noktası burası).

Kıvamına gelen dış hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıyoruz. İçini oyarak bardak şekli veriyoruz. Donmuş içten içine koyuyoruz ve kapatıp yuvarlıyoruz. Ben şahsen haşlanmış severim. Kaynar tuzlu suya yavaşça bırakıyoruz. Beş altı dakika pişince kevgirler alıyoruz. Köfteler hazır. İstenirse haşlandıktan sonra kızartılabilir de.

Afiyet olsun.

İçli Köfte
Ceren KAYA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder