3 Ekim 2017 Salı

Acıka (Acuka)

Bu tarif, Abaza Tuzu yapmak için aldığım tatlı kırmızı biberlerin acıkaya dönüşme hikayesidir. :)

Evvelki hafta yaptığım yerli pazarı alışverişi sırasında özenle seçerek aldığım tatlı kırmızı biberleri, ilk kez Abaza Tuzu yapmanın hayalini kuruyordum. Bahar aylarında gittiğim bir doğum günü partisinde parti sahiplerinin ayrıntılarıyla anlata anlata bitiremediği Abaza Tuzunu, ta o zaman yapmaya karar vermiştim. 

Bazı insanlar doğuştan reklam becerisine sahip. İçlerinden bir hanım öyle bir anlattı ki, tarifi oracıkta denemek istedim. Efendim biberler çuvalıyla haşlanıp ağaca asılıyormuş. Bir hafta kadar bu şekilde kuruyorlarmış. İçine bol (3 kg kadar) sarımsakla Abaza'ca isimlerini aklımda tutamadığım bir kaç çeşit baharat ve bol kaya tuzu konarak yapılan bu malzeme, özellikle et yemeklerine yakışırmış. En güzelini o yaparmış, herkes bayılırmış. Ama baharatları Adapazarı'ndan belli bir aktardan tohum olarak alırmış, hemen oracıkta çektirirmiş. (Mantıklı) Yani dinleseniz dersiniz ki, bir tek onunki gerçek Abaza Tuzu, diğerlerininki çakma! (Kim bilir? Belki de öyledir.) 😊

Doğrusu bir yandan da taktir ettiğim tüm bu reklamın da etkisinde kalarak, biberleri bir heves aldım. Nedense, haşlamak değil de fırınlamak daha lezzet verir diye düşünüp fırınladım. Kabuklarını soydum. Bir kaç gün fileye asıp süzdürdüm. Bu arada baharatları da öğrendim, ama Adapazarı'na veya herhangi bir baharatçıya gitmek kısmet olmayınca, malzemeler ziyan olmasın diye elimdeki biberleri bol sarımsaklı ve kişnişli salça, bir kısmını da acıka haline dönüştürdüm. İçinde eksik olan bir iki baharatı da sonradan alıp ekledim. Sonuçta gayet başarılı ve tarhana yanında bütün kış bizi sağlıklı tutacak bir ürün oldu. Denemenizi şiddetle tavsiye ederim. 

Bu kez malzemelerin ölçüsünü, 1,5 lt'lik bir kavanoza göre küçülterek veriyorum. Sevgiler ve bol şifalı günler dilerim.




Malzemeler:
2,5 kg tatlı kırmızı biber
1/2 kg Abaza biberi (üçgen, acı, kırmızı)
Bir kahve fincanı sızma zeytinyağı
300 gr sarımsak
Bir yemek kaşığı dolusu kekik
Bir tatlı kaşığı kimyon
Bir tatlı kaşığı çemen
Bir tatlı kaşığı karabiber
Bir tatlı kaşığı yenibahar
Bir tatlı kaşığı cibrisa (Abaza baharatı da deniyor/isteğe bağlı)
2 su bardağı ceviz içi
Bir-iki  dilim ekmek içi 
İstenen miktarda tuz

Yapılışı:
Hazırlama işlemlerini güneşli ve kuru bir kaç gün içinde gerçekleştirmeye çalışın. 

Kaba kırmızı biberleri fırında közleyerek, acı biberleri tencerede az suyla haşlayarak hazırlayın. Elinizi yakmayacak kadar soğuyunca, kabuklarını soyun. Altına bir kap yerleştirdiğiniz süzgece alın ve buzdolabında bir gece bekletin. Bu sırada biberler sularını salacaklardır. Ertesi gün kuru bir ortamda fileyle iki gün boyunca asın.  Böylece biberlerin iyice süzülmelerini sağlayın. 

Sarımsakları, aşağıdaki işlemi gerçekleştirmeden bir gece önceden suya koyarak bekletin. Ertesi gün kolayca soyulduklarını göreceksiniz. Soyduğunuz sarımsakları, acıka yapımında kullanmak üzere hazır bekletin.

Fırınınızı 100°C'ye ayarlayıp ısıtın. Süzülen biberleri ilk bir saat 100°C'de, 15 dk'da bir alt üst ederek fırınlayın. Fırınlama sırasında fırın kapağıyla fırın arasına tahta bir kaşık yerleştirmeyi unutmayın. Bir saatin sonunda fırının ısısını 50°C'ye düşürün. Biberler suyunu yeterince çekene kadar, yarım saatte bir alt üst ederek fırınlamaya devam edin. Üç saat kadar sürmekte olan bu işlem biraz sabır ve zaman gerektiriyor.

Ceviz içini mümkünse havanda, yağı çıkacak kadar iyice ezerek hazırlayın. Öyle ki, pütür pütür olmasın. İmkanınız yoksa rondodan geçirin. Sarımsakları da döverek iyice ezin. Yoksa onu da ekmekle birlikte rondodan geçirebilirsiniz.

Kuruduklarında hacmi iyice küçülen biberleri, zeytinyağıyla birlikte rondodan geçirerek mümkün olduğu kadar inceltin. Son olarak tüm malzemeleri harmanlayın. Küçük kavanozlara koyarak üzerlerine biraz sızma yağ koyun. Bu şekilde buzdolabında koruyun. Acıkanız sofranızdaki yerini almaya hazırdır.

Afiyet, bal, şeker olsun.









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder