12 Eylül 2017 Salı

Laz Böreği


Laz Böreği
Laz böreğiyle babamın Hopa'da görev yaptığı sıralarda tanıştım. Henüz yemek seçmekte olduğum dönemlerdi. Üstelik bir çokları gibi bana tuzlu çağrışım yapan "börek" kelimesiyle tatlıyı bağdaştıramadığımdan bana çok tuhaf gelmişti. Hele içinde muhallebi olduğunu öğrenince, daha da tuhaf karşıladım. Sadece tatmakla yetindiğim laz böreğini yıllar sonra sevdim.

Bu tatlıyı ailemizde en güzel pişiren, kız kardeşim Seda'dır. Mutfakta onun da elinden hiç bir şey kurtulmaz. Bense denemeye Amerika'da olduğum ve boş zamanlarımı yemek pişirerek doldurduğum zamanlarda başladım. Her seferinde övgüler alınca ve eşim de çok beğenince, kurban bayramlarında tatlı olarak laz böreği pişirmek, kendi mutfağımın geleneği haline geldi. 

Doğrusunu söylemem gerekirse, daha pratik olduğundan, genellikle hazır baklava yufkası kullandım. Fakat bu yıl yufkaları da kendim açmaya karar verdim. Telefona sarılıp, kardeşimden tekrar tekrar aldığım ve bir iki küçük değişiklikle uyguladığım tarifi, bu sefer not etmeyi de unutmadım. 

Uzun zamandır baklava yufkası açmayan benim için bu kısım çok zevkli oldu. Siz ister açabilir, isterseniz hazır yufka kullanabilirsiniz. Hazır yufka kullanacaklar için tek sorun, keserken çekecekleri zorluk olabilir. Onun için de Gülser Yenge'min çözümünü önerebilirim: Yalnızca mutfak işlerinizde kullanabileceğiniz temiz bir falçata! Aman ellerinizi kesmeyin. 😊😊

Vereceğim tarifin ölçüleri, 50 cm çapındaki yuvarlak bir tepsi içindir. 

Hadi tarife geçelim...


Laz Böreği

Yufka Hamuru İçin Malzemeler:
Bir çay bardağı süt
Bir çay bardağı yoğurt
Bir çay bardağı zeytinyağı
Bir yumurta
Bir yemek kaşığı sirke
Bir fıske tuz
4,5 su bardağı un

Muhallebisi İçin Malzemeler:
1 lt süt
Bir su bardağı un
Bir su bardağı toz şeker
Bir limon kabuğu rendesi (ince kısmıyla rendelenecek)
4 yumurta sarısı
Bir silme çay kaşığı karabiber

Şerbeti İçin:
3 su bardağı toz şeker
3 su bardağı su
Yarın limon suyu

Üzeri ve Araları İçin:
1 su bardağı eritilmiş tereyağ
1/2 su bardağı zeytinyağı

Açmak için mısır nişastası ve un karışımı( nişaşta çok, un çok daha az miktarda olacak şekilde)

Yapılışı:
Şerbet için önce şeker ve suyu 15 dk kadar kaynatın. Yarım limon suyunu ekleyerek ateşten alın. Soğumaya bırakın.
Laz Böreği
Muhallebi için, sütten bir su bardağı kadar geniş bir kaseye ayırın. Ayırdığınız sütle birlikte yumurta sarıları, karabiber ve limon kabuğu rendesini iyice çırpın.

Kalan sütün içine unu alın ve un tamamen sütle karışıncaya ve herhangi bir pütürlük kalmayıncaya kadar birlikte çırpın. Orta hararetli ateşte sürekli karıştırarak, pişirmeye başlayın. Kaynamaya yakın olunca önce şekeri, ardından yumurtalı diğer karışımı yavaş yavaş ilave ederek karıştırmaya devam edin.

Muhallebi kaynayıp göz göz olunca karıştırmayı bırakın. Ateşi iyice kısın. Bir dk kadar daha pişirip ateşten alın. 10 kadar dinlendirin. Mikserle 3-4 dk çırparak soğumaya bırakın.
Laz Böreği
Hamur için unu yoğurma kabına alın. Ortasını havuz gibi açın ve tüm malzemeleri içine koyarak yoğurun. Kulak memesi yumuşaklığında, tamamen pürüzsüz bir hamur elde etmeniz gerekiyor. Hamur çok yumuşak olursa, biraz un ekleyin ve tekrar yoğurun. Hazırladığınız hamuru, nemli bez altında 20 dk dinlendirin.
Laz BöreğiTepsinizi bir mutfak fırçası yardımıyla tereyağlayın. 

Dinlenen hamuru 60 küçük parçaya ayırın ve 30'arlı iki gruba ayırın. İlk gruptan aldığınız bezeyi merdane yardımıyla, unlu nişasta ile 10 cm çapında açıp kenara alın. Dört bezeyi daha bu şekilde açarak üst üste koyun. Bu kez açılmış beş bezeyi bol nişastayla tepsinizin boyutlarını aşacak büyüklükte önce merdaneyle büyütün, sonra oklavayla açın. Yağlanmış tepsinizin kenarlarından sarkacak şekilde tepsiye yerleştirin. Üzerine bir-2 kaşık yağ gezdirin.

Diğer bir beş bezeyi daha bu şekilde açarak aynı şekilde tepsiye yerleştirin. İlk 30 küçük bezeden kalan 20 bezeyi ise, aynı şekilde ve tepsi büyüklüğünde açarak, aralarını yağlayarak üst üste tepsiye dizin. Hazırladığınız muhallebiyi üzerine yayın. Kenarlardan sarkan yufkayı muhallebinin üzerine kapatın.

İkinci grup bezeleri dörderli gruplar halinde yukarıda anlatıldığı şekilde açın ve aralarını yağlayın. Yufkalar bitince böreği istediğiniz şekilde, 4 baklava dilimi büyüklüğünde kareler halinde kesin. Ben bu kez tepsinin şekline uygun olarak farklı bir kesim şekli denedim. Dilimlerim biraz büyük oldu.

Kalan yağı üzerinde gezdirin. Fırınınızı önceden 180°C'ye ayarlayarak ısıtın. Laz böreğini sıcak fırına verin ve üzeri nar gibi kızarıncaya kadar pişirin. Kızaran tatlıyı fırından çıkarıp 5 dk dinlendirin. Sonra üzerine soğuk şerbeti gezdirerek dökün. Tamamen soğuyunca servis yapın.

İçi muhallebili olduğundan, kalan tatlınızı korumak için üzerini streçle kaplayarak buzdolabında saklayabilirsiniz. Fakat kısa sürede, en fazla iki günde tüketilmesi daha uygundur.

Afiyet olsun.

Laz Böreği


Laz Böreği




Laz BöreğiLaz Böreği


Mutfak Merakım

Laz Böreği

Laz Böreği

Laz BöreğiLaz Böreği


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder