25 Ağustos 2017 Cuma

Beşamel Soslu Musakka

Beşamel Soslu Musakka
Musakka İçin Malzemeler:
4 orta boy patlıcan
2 orta boy patates
1/2 kg dana kıyması
Bir iri domates
Bir orta boy soğan
1 tatlı kaşığı kekik
2-3 diş sarımsak
Bir silme çay kaşığı tarçın
Bir çay kaşığı karabiber
Bir yemek kaşığı tereyağ
Bir kahve fincanı zeytinyağı
Bir tatlı kaşığı domates salçası
Kızartmak için iki su bardağı sıvıyağ
Bir fincan kaynar su

Beşamel Sos İçin Malzemeler:
100 gr tereyağ
100 gr un
50 gr eski kaşar peyniri
3 su bardağı süt
Bir silme çay kaşığı karabiber
Tuz

Yapılışı:
Patlıcanları alaca soyup enine ince dilimleyin. Tuzlu su dolu bir kaba alarak 20 dk kadar bekletin. Patlıcanların suyun içinde kalmaları için üzerine ağır bir kapak koyun. Böylece acısını ve kahverengi suyunun çıkmasını sağlayın.

Diğer yanda patatesleri soyarak onları da ince dilimleyin. Derin yağda kızartarak havlu kağıt üzerine alın, tuzlayın.

Soğanları yemeklik ince, domatesleri soyup küp küp doğrayın. Sıvıyağ, soğan ve kıymayı birlikte tencereye alın. Orta hararetli ateşte döndürerek kavurun. Tereyağ ekleyin. Eriyinceye kadar döndürmeye devam edin. Salçaları, domatesleri, doğranmıs sarımsakları, baharatları ve tuzu ekleyerek kavurmayı sürdürün. Dibine yakmadan, domatesler sote olunca ateşten alın.

Patlıcanları sudan çıkarın. Şekillerini bozmadan sıkarak sularını alın. Kızgın yağda ve orta hararetli ateşte arkalı önlü kızartın. Kızaran patlıcanları kağıt havlu üzerine alarak fazla yağlarından arındırın.

Derin bir fırın kabının tabanına patlıcanları kat kat dizin. Üzerine tuz gezdirin. Hazırladığınız kıyma harcını patlıcanların üzerine yayın. Bunun üzerine patatesleri dizin. Bir fincan kaynar suyu üzerlerine gezdirin. Fırınınızı 200°'ye ayarlayarak ısıtın.

Beşamel sos için tereyağını eritin. Un ekleyerek, hafif pembe kavurun. Azar azar soğuk süt ekleyerek, pütür pütür olmadan hızlıca karıştırın. Sütün tamamını ekledikten sonra, göz göz olana kadar tahta kaşıkla karıştırmaya devam edin. Göz göz olunca tuz ve karabiber ekleyin karıştırıp ateşten alın.

Hazır olan beşamel sosunuzu musakkanın üzerine yayın. Üzerine rendelenmiş kaşar peynirini serpin. Fırın kabınızın üzerini pişirme kağıdıyla kaplayın. Kenarlarını kıvırarak sıkıştırın. Sıcak fırında, üzeri kızarıncaya kadar, yaklaşık olarak 30 dk pişirin. Fırından çıkararak sıcak servis yapın.

Afiyet olsun.


Beşamel Soslu Musakka

1 yorum: