4 Temmuz 2017 Salı

Tava Böreği (Hazır Yufkadan)

Tava Böreği




Sarıtaş yaylası Tava Böreği
☺Bayram tatilini değerlendirip yaylada olduğumuz süre boyunca bir ben, bir İnci'm (küçük kız kardeşim) yemekleri yaptık. Kardeşlerin mahareti, annemin mutfağının bereketiyle birleşince, ha bire döktürdük. Bereket hava çok güzeldi de, dağlara ve derelere doğru her gün çıktığımız yürüyüşler sayesinde kilomuzu koruyarak geri dönebildik.
Her yapılan yemeği çekme şansım olduysa da, bu sefer "tatil" yapmaya karar verdiğimden, buna bilerek pek zaman ayırmadım. Yine de annemin kuymak şöleninin kısa videosunu ve İnci'nin nefiss tava böreğinin resmini çekmekten kendimi alamadım. 

Kuymak tarifini daha önce vermiştim. O yüzden ona değinmiyorum. Burada tava böreğinin tarifini vermek istiyorum. 

Görseli bana ait olan tava böreğinin yapımı, kardeşim İnci'ye ait. 

Malzemeler:
    Sarıtaş Yaylası Tava Böreği
  • Üç adet hazır el yufkası
  • 2 yumurta
  • Yarım su bardağı süt
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 2/3 kalıp parçalanmış beyaz peynir
  • 5-6 dal temizlenip doğranmış maydanoz
  • 30-35 cm çapında derin, yapıştırmayan bir tava
  • Tavaya yapışmaması için 4 kaşık kızartma yağı
Yapılışı:
Peynir ve maydanozlarla böreğin iç harcını hazırlayın. İki yumurta süt ve sıvıyağı birlikte çırparak bir sos hazırlayın.

Tavaya iki kaşık kızartma yağını alarak, tavanın tüm yüzeyini yağlayın. Bir yufkayı bütün olarak tavaya serin. Yufkanın artan kısmını tavanın kenarlarından sarkıtın. Hazırladığınız sostan 2-3 kaşık yufkanın tabanında gezdirin.

İkinci yufkayı büzüştürerek bu yufkanın üzerine yerleştirin. Eşit bir dağılım sağlamaya özen gösterin. Bunun üzerine sosun ve peynirli için yarısını bu katın üzerine eşit olarak dağıtın.

Üçüncü yufkayı ve kalan sosla peynirli içi de aynı şekilde yerleştirerek yeni bir kat elde edin. En alttaki yufkanın sarkan kenarlarını toparlayarak böreğin üzerini kapatın. Tavayı bu şekilde ve üzeri kapalı olarak çok kısık ateşin üzerine alın. Böreğin altını bir spatula yardımıyla kontrol edin.

Nar gibi kızardığında, düz bir tava kapağı veya uygun büyüklükte bir servis tabağı yardımıyla alt üst edin. Bu arada kalan 2 kaşık kızartma yağını, diğer tarafı kızartırken tavaya eklemeyi unutmayın. Her iki taraf da eşit şekilde kızardığında, böreği düz bir servis tabağına alarak ılımaya bırakın. Ilınıp dinlenen böreği istediğiniz şekilde dilimleyerek servis yapın.

Afiyet olsun.

Not: Bu tarif 05/07/2017 tarihinde Nefis Yemek Tarifleri sitesinde yayınlanmıştır.



1 yorum: