7 Temmuz 2017 Cuma

Şakşuka (Antalya Yöresi)


Şakşuka
Yaz denince aklıma gelen ilk yemeklerden biridir şakşuka! Yapımı da yemesi kadar zevkli. Ayrıca içinde domates, sarımsak, sirke, zeytinyağı ve biber barındırıyor olması, onu daha da bir zengin kılıyor. Temel olarak patlıcan, patates ve biberden oluşsa da, kabak ve havucu da bu sebzelere ekleyebilirsiniz. Bence o da çok yakışır. Ben kahvaltıda da yemeyi çok seviyorum. Yanında karpuzla...mmmm....tam bir yaz yemeği! 


ŞakşukaMalzemeler:

  • 2 iri kızartmalık patates
  • 2 iri patlıcan
  • 5-6 adet yeşil sivri biber
  • 4 iri domates
  • 4-5 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
  • Bir yemek kaşığı elma sirkesi
  • Tuz
  • Kızartmak içi sıvıyağ

Yapılışı:
ŞakşukaSebzeler yıkanıp ayıklanır. Patlıcanlar alacalı soyulup küp küp doğranır. Acı suyunun çıkması için tuzlu suda 20 dk kadar bekletilir. Süre sonunda sıkılarak kağıt havlu üzerine alınır.

Patatesler soyularak, patlıcanlar gibi küp küp doğranır. Biberlerin çekirdekleri ayıklanır. Patlıcan ve patateslere uygun büyüklükte doğranır.

ŞakşukaDomateslerin zarları çıkarılır. Yemeklik doğranarak bir tencereye alınır. Sarımsaklar ezilir ve tuz, sirke ve zeytinyağıyla birlikte tencereye eklenir. Orta hararetli ateşte, domatesler suyunu çekinceye kadar pişmeye bırakılır.

Diğer yanda hazırlanan derin kızartma yağında, sırayla önce patatesler, biberler ve son olarak patlıcanlar kızartılır. Fazla yağının alınması için kağıt havlu üzerine alınır. Kızartma işlemi bittiğinde, fazla yağı alınmış tüm sebzeler hazırlanan domates sosuyla, ezilmeden ve şekilleri bozulmadan harmanlanır. Son olarak servis sunum tabağına alınarak servis edilir.

Afiyet olsun.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder