7 Haziran 2017 Çarşamba

Lahana Diblesi (Giresun-Ordu Yöresi)


Lahana Diblesi
Lahana diblesiyle Giresun'da yaşadığımız sırada, Ordu'da gittiğim bir misafirlikte tanıştım. Kirazı, fındığı, yeşillikleri ve güzel sahilleriyle zenginleşmiş bu yörenin halkı, gerek fiziki yapısı, gerekse kültürüyle Karadeniz yöresinin diğer halklarından bariz şekilde farklıdır. 

Ciltleri çok düzgün, hafif çekik gözlü ve pembe yanaklı bu güzel yöre insanlari kadar bitki yemeye düşkün başka insanlar tanımadım. Genel olarak "ot" dedikleri, doğada yenmeye müsait ne varsa bilir ve nesilden nesile taşıdıkları pişirme yöntemleriyle hazırlayarak yerler. Ben, bilimsel olmasa da, ciltlerindeki güzelliği buna bağlıyorum. 

Karadeniz'in diğer kesimlerinden bu yönleriyle ayrılsa da, Karadeniz'in simgelerinden biri haline gelmiş kara lahana, burada da baş tacı. Taze fasulyeden de aşağı yukarı aynı usulde yapılan dibibleyse, gün sofralarına yakışacak lezzette. Eh, hadi bakalım, kolları sıvayalım o zaman. :)

Malzemeler:

  • Bir bağ kara lahana (20 kadar küçük yaprak veya 10 kadar büyük yaprak)
  • Doğranmış bir büyük boy soğan
  • İki kaşık yemeklik zeytinyağı
  • İki kaşık sızma zeytinyağı
  • Bir çay kaşığı dolusu tereyağı (lezzet vermesi için)
  • Bir 1/2 Türk kahvesi fincanı (1/4 cup) pirinç
  • Bir çay kaşığı kırmızı pul biber
  • Tuz

Yapılışı
1) Pirinci, bir fincan suyla birlikte, pilav usulü suyunu çekinceye kadar yağsız haşlayın. Lahanaları ayıklayıp ince kıyın. Tencereye 5 su bardağı kaynar su alarak ocağa koyun. Orta hararetli ateşte suyun tekrar kaynamasını sağlayın. Kıyılmış lahanaları içine atıp 5 dk kadar üzerini kilitlemeden kapatarak haşlayın. Süre sonunda tencereyi ateşten alarak lahanaları süzün. Böylece lahananın acısı çıkmış olacak.

2) Düdüklüde pişirilecekse, tencereye iki su bardağı kaynar su ve bir çay kaşığı tuz ekleyerek, orta hararetli ateşe alın. Tekrar kaynamaya başlayan suyun içine lahanaları atın ve kapağı kapatıp kilitleyin. Buhar çıktıktan sonra 5 dk daha pişirin. Süre sonunda ocağı kapatarak, düdüklünün buharının tamamen çıkmasını bekleyin. Buhar çıkınca kapağı açın. Ateşi kısık olarak tekrar açın ve bundan sonra 4. adımı takip edin.

3) Normal tencerede pişirilecekse, tencereye 5 su bardağı su ve bir çay kaşığı tuz alarak, orta hararetli ateşte kaynamaya bırakın. Kaynamakta olan suya süzülmüş lahanaları alın ve kapak kapalı olarak, lahanalar yumuşayıncaya kadar haşlayın.

4) Soğanı yemeklik doğrayın. Yemeklik zeytinyağını, haşlanmış irinci ve pul biberi lahanalara ekleyin. Bu sırada tencerenin hararetini kısın. Hepsini harmanlayarak, ateş kısık, kapak aralık olarak, kalan suyunu çekinceye kadar pişirin. Suyunu çeken dibleyi ateşten alın. Dinlenip ılınmaya bırakın. Ilınınca sızma zeytinyağını üzerine gezdirerek bir kez daha harmanlayın. Sunum tabağına alarak servis yapın.

Afiyet olsun.



5 yorum:

  1. lahana diplesi çok güzel görünüyor elinize sağlık

    YanıtlaSil
  2. lahana diblesi çok güzel görünüyor elinize sağlık Ayfer ARSLAN

    YanıtlaSil
  3. Lezzetli gorunuyor elinize saglik

    YanıtlaSil
  4. Lezzerli gorunuyo elinize saglik

    YanıtlaSil
  5. Ellerine sağlık bütün tariflerin çok güzel, lahana diblesi de süper görünüyor. Müzeyyen KUM ULUTÜRK

    YanıtlaSil