23 Mayıs 2017 Salı

Biberli ve Peynirli Kanepeler

Ben küçükken değil cep telefonu, her evde sabit telefon bile yoktu. İlkokuldayken evimizden bir km kadar uzaklıktaki okulumuza kendimiz yürüyerek gider gelirdik. "Dışarı oynamaya çıkıyoruz." derdik, çıkardık. Mahalle arkadaşlarımızı evlerinden çağırır, ne istersek oynardık. Gezerdik. Uzak yerlere geçer giderdik. Ne annelerimizde bu günkü ebeveynlerde olduğu kadar endişe vardı, ne de bizlerde korku. Geçmişe bakınca bazen şaşırıyorum. Annelerimiz bizi nasıl salmışlar? Buna mı şaşmak lazım, yoksa bu gün "yaratılmış" olan bu korku ve kabus ortamına mı? Bunca karmaşada paranoyak olmamak mümkün değil gerçi. Fakat çocuklara bunu çok hissettirmemek gerekli galiba.

O dönem aklımda kalan en belirgin şeylerden biri de, annemlerin, okul dönüşü gittiğimiz tombala günleridir. Annem bizi okula uğurlarken, " Bu gün ... teyzende tombala günümüz var.  Çıkışta oraya gelin." derdi. Biz de çıkışta annesi günde olan diğer çocuklarla beraber, gün kimdeyse, ona giderdik. 

Parfüm kokularının sigara dumanıyla karıştığı misafir odalarında şen kahkahalar atılırdı. Bizi misafir odalarına pek almazlardı. Çocuklar oturma odasında olurdu. Orada biz de keklerimizi, poğaçalarımızı yer, oynardık. Annemin yanına gitmek için ben önce uzaktan izin alırdım. Gel derse giderdim. Söyleyeceğimiz söyler, sonra da geri dönerdim. Annem çok mu katıydı? Hayır. Ama kurallar belliydi. Hatta büyüklerle küçükler bir arada olmak zorundaysa, biz kimseyi rahatsız etmeden masanın altında oynardık. Bu gün toplantılarından çok şey öğrendim ben. Şimdiyse çocuklarımızı tepemize çıkarıyoruz. Çocuklar da her şeyi yapmaya hakları olduğunu zannediyor, hatta bazen ne yapacaklarını şaşırıyorlar. 

Bu gün sunacağım tarifin bir kısmını o günlerden buraya taşıdım. Biberli kanepe olarak sunacağım tarif, aslından annemin, çıkagelen misafirlerine çayın yanında hazırladığı, oldukça pratik, lezzetli, doyurucu ve bütün ekmek dilimleri üzerinde sunduğu bir tariftir. Peynirli kanepeler ise, kendi hayal gücüme dayanıyor. Hazırlaması çok kolay ve kısa süren bu iki lezzeti sizlerin de beğenisine sunuyorum.

Kolay gelsin, bereketli olsun.

Malzemeler:

(Biberli Kanepe İçin)
Bir yemek kaşığı dolusu tatlı biber salçası
İki yumurta
İki yemek kaşığı yemeklik zeytinyağı
5-6 dal maydanoz
Tuzsuz ekmek dilimleri
Kürdan

(Peynirli Kanepe İçin)
İki kibrit kutusu kadar beyaz peynir
Bir yemek kaşığı dolusu süzme yoğurt
Bir yemek kaşığı sızma zeytinyağı
5-6 dal dereotu
Bir tatlı kaşığı çörek otu
Ekmek dilimleri
Kürdan

Kanepelerin Yapılışı:
Biber salçasıyla zeytin yağını sos tavasına alın. Yağla birlikte özleşinceye kadar kısık ateşte kavurun. Yumurtaları salçanın içine kırın ve karıştırın. Ateşi iyice kısarak pişmeye bırakın. Yumurtalar pişince, çok kurutmadan ateşten alın. Tadına bakın. Salçanın tuzu yeterli değilse, tuz ekleyebilirsiniz. Pişen malzemeyi ılınmaya bırakın. Ilınınca maydanozları da doğrayın ve harmanlayın. Hazırladığınız karışımı ekmek dilimlerinin üzerine sürün. Ekmekleri iki parmak genişliğinde kareler şeklinde kesin. Üzerlerine birer kürdan batırarak servis tabağına dizin.

Peyniri bir kasenin içinde ezin. Zeytin yağını, süzme yoğurdu ve doğranmış dere otlarını da ekleyerek harmanlayın. Hazırladığınız karışımı ekmek dilimlerinin üzerine sürün. Üzerlerine çörek otu serpiştirin. Ekmekleri iki parmak genişliğinde kareler şeklinde kesin. Üzerlerine birer kürdan batırarak servis tabağına dizin.

İster beş çayıyla, ister kokteyllerde, isterseniz ekmekleri doğramadan kahvaltılarda tüketebilirsiniz.

Afiyet olsun.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder