4 Nisan 2017 Salı

Trifle

Trifle
Geçenlerde Sevinç Abla, Amerika'dan harika bir trifle fotoğrafı paylaşınca, ben de yapmaya karar verdim. İngiliz mutfağına ait bu hafif tatlının orijinal tarifinde, gül suyu, zencefil ve arzu edilirse hafif alkol de var. Onun dışında kedi dili bisküvi veya pandispanya parçaları, bir çeşit krema ve bol meyve parçaları. Tariflerdeki bazı ürünleri Türkiye'de bulmak zor. Ama yakın ürünlerle benzer tatlar elde etmek mümkün. Biraz yabancı sitelerden, biraz da Türkçe sitelerden araştırma yaptıktan sonra, kendi "trifle"mı ortaya çıkardım. Bence hiç de fena olmadı. İşte tarifi:

Malzemeler:
Çilekli sos için:
250 gr çilek
Bir yemek kaşığı nişasta
Bir fincan şeker

Krema için:
Bir yemek kaşığı dolusu krem peynir
İki yemek kaşığı dolusu labne peyniri
1 1/2 su bardağı taze yoğurt
Bir fincan toz şeker
Çok az limon kabuğu rendesi

Diğer Malzemeler:
Kakaolu ve sade pandispanya parçaları (oğlumun doğum günü pastasından kalan parçaları kullandım.)
Doğranmış ceviz
Kuru üzüm
Bir ince dilim bal kabağı (Onun yerine tatlı patates de kullanılabilir.)
İki kaşık şeker
Çikolatalı puding
Çilek, kivi ve muz başta olmak üzere, her türlü sulu meyve

Yapılışı:
Kabağı küçük dilimlere ayırarak, Bir fincan su ve iki kaşık şekerle birlikte, suyunu çekinceye kadar kısık ateşte pişirin.

Çilek sosu için çilekleri ayıklayıp yıkayın. Yaprak kısmında kalan yeşil sap bağlantısını kesin. Rondodan geçirerek sos tenceresine alın. Şeker ve nişastayı ekleyerek çileklere iyice yedirin. Kısık ateşin üzerine alın. Karıştırarak pişirdiğiniz sosu ocaktan alıp soğumaya bırakın.

Kremayı yapmak için, önce yoğurdu temiz bir bez torbada biraz süzün. Öyle ki ne süzme yoğurt kadar katı, ne de işlem görmemiş yoğurt kadar sulu solun. Sadece fazla suyunu almış olun.
Krem peynir ve labne peynirini şekerle birlikte mikser yardımıyla çırpın. Kabaran karışımın içine limon kabuğu rendesi ve yoğurdu ekleyerek tekrar çırpın. Tamamen özleşmiş, krema benzeri yumuşak bir karışım elde etmeniz gerekiyor.

Meyveleri temizleyin. Kivi ve muzları enine dilimleyin. Çilekleri boydan ikiye bölün. İster büyük bir cam kasenin, ister benim gibi cam bardakların dibine pandispanya parçalarını yerleştirin. üzerine biraz çilek sosu, biraz krema koyun. Meyveleri kullandığınız kabın kenarlarına resimdeki gibi dizin. ortasına doğranmış meyve yerleştirin. Tekrar pandispanya parçaları ve krema yerleştirin. Üzerlerini istediğiniz şekilde süsleyin.

Kabaklı trifle için de benzer yöntemi kullanın. Ben aralarına doğranmış ceviz parçaları, üstüne ise, kuru üzüm koydum. Aslında sıralı ve meyveler dışarıdan güzel görünecek şekilde uygulamak kaydıyla istediğinizi yapabilirsiniz. Dışını süslemekse size ait. Dilerim görünümü cezbeden bu tatlıyı siz de beğenirsiniz.

Afiyet olsun.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder