10 Nisan 2017 Pazartesi

Burmalı Pazı Böreği (Trabzon Yöresi)

Burmalı Pazı Böreği

Yazdıkça fark ediyorum ki, bazı yemekler benim için yaşamımdaki bazı kişilerle özdeş. Burmalı börek de öyle. Amcamın kızı Ender'in, bu böreği iki göz evlerinin mutfağında özenle hazırlayıp, sobanın üzerinde yine aynı özenle pişirmesi hala gözümün önünde. O hala hamur işi yapmayı sever, ben de burmalı börek...

Malzemeler:
Hamur İçin:
5 su bardağı un
2 su bardağı su
İki kaşık sıvı yağ
Burmalı Pazı BöreğiTuz

İçi İçin:
Bir bağ pazı
Bir kuru soğan
Bir fincan pirinç
İki kaşık sıvıyağ
Tuz

Kızartmak için sıvıyağ

Yapılışı:
Pirinci yıkayıp, iki fincan kaynar su ve tuzla haşlayın. Pazıları ayıklayıp yıkayın. Saplarını incecik, yapraklarını kalınca doğrayın. Soğanı yemeklik ince doğrayın.

Sıvıyağı tencereye alın, hafif ateşe koyun. Soğanları ve pazı saplarını birlikte hafif kavurun. Pazı yapraklarını ekleyip, kapak kapalı olarak çok kısık ateşte pişirin. Ara sıra kontrol edin. Pazı yaprakları sönüp suyunu çekince, tuz ve haşlanmış pirinçleri ekleyin. Karıştırıp ateşten alın. Soğumaya bırakın.

Unu, tuzu ve sıvı yağı yoğurma kabına alın. Suyu yavaş yavaş ekleyerek, özleşinceye kadar iyice yoğurun. Kulak memesi yumuşaklığında elde ettiğiniz hamuru, nemli bez altında 20 dk kadar dinlendirin.

Hamuru üç parçaya ayırın. Her birini yuvarlayarak unlayın. Bir parçayı merdaneyle büyütün ve oklavayla 1 mm kalınlığında açın. Yufkayı ortadan ikiye bölün. Kesilmiş iki kenar boyunca iç harcından koyun. Yuvarlayarak rulo yapın ve burun. Kıvırarak, yağladığınız tavanın ortasına yerleştirin.

Diğer hamur parçalarını da aynı şekilde hazırlayarak, tavaya aldığınız böreğin etrafına dolayın. Çok kısık ateşte üzeri kapalı olarak kızartın. Alt üst ederek diğer yanı da aynı şekilde kızartın. Bu arada bir miktar daha kızartma yağı eklemeyi unutmayın. Ara sıra altını kaldırarak kontrol edin. Tamamen kızarınca ateşten alarak 10 dk kadar dinlendirin. Sonra dilimleyerek, ayran veya istediğiniz bir içecekle servis yapın.

Afiyet olsun.

Not: Bu tarif, 12/05/2017 tarihinde Nefis Yemek Tarifleri sitesinde yayınlandı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder