20 Mart 2017 Pazartesi

Zeytinli Kolay Açma

Zeytinli Kolay Açma
Malzemeler:
2 su bardağı ılık süt
Bir su bardağı sıvı yağ
Bir tatlı kaşığı hamur mayası
3 tatlı kaşığı toz şeker
5 su bardağı un
Bir çay kaşığı mahlep
Tuz
İçi için çekirdeksiz siyah zeytin veya zeytin ezmesi
Üzerine sürmek için yumurta sarısı

Yapılışı:
Ilık süt, maya ve şeker, yoğurma kabına alınarak karıştırılır. Beş dk kadar bekletilir. Karışımın üzerinde maya kabarcıklarının biriktiği görülecektir. Bu aşamada diğer hamur malzemeleri de eklenerek iyice yoğrulur. Oldukça yumuşak bir hamur elde edilir. Hamur, 2-3 kat oluncaya kadar üzeri kapalı olarak mayalanmaya bırakılır. Nispeten sıcak bir ortamda mayalanma daha hızlı gerçekleşecektir.

Hamur mayalanınca fırın 200 °'ye ayarlanarak ısıtılır. Fırın tepsisine yağlı kağıt serilir veya sıvıyağla yağlanır. Zemin yağlanır. Cevizden büyük parçalar koparılarak, yağlanmış zeminde elle açılır. Açılmış hamurun üzerine zeytin taneleri konarak, hamur rulo şeklinde kıvrılır. Düğümlenerek tepsiye dizilir. Üzerine yumurta sarısı sürülür. Önceden ısıtılmış fırına sürülerek 15 dk pişirilir. 15 dk sonunda fırının ısısı 180°C'ye düşürülerek 5 dk da böyle tutulur. Böylece açmaların içinin çekmesi sağlanır. Pişen açmalar fırından çıkarılarak soğumaya bırakılır.

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder