27 Mart 2017 Pazartesi

Su Böreği

Su Böreği
Bizim evde su böreği, annemin misafir sofralarının baş tacıydı. Herkes "Ayşe Hanım'ın Su Böreğini" muhakkak beklerdi. Canım annem...o yumuk, yumuşacık kollarını dirseklerine kadar sıyırır, neşe içinde hamurunu yoğururdu. 
Her misafirine sevinir, özenirdi. Tüm hazırlıklar, misafirlerin gelişleri, sohbetleri, gidişleri, sonrasında kalan ikramlarla yediğimiz akşam yemekleri, hep bir şenlik havasında sürer gider, hatta ertesi sabah kahvaltısına taşardı. 
Su BöreğiGeçmiş zaman kullandığıma bakmayın. Annem hayatta çok şükür. Misafiri de, sofrasının bereketi de hala dolar, taşar. Ne var ki, biz çocukları yuvadan uçtuğumuzdan beri, herkes kendi misafir sofralarını kuruyor. Artık biz misafir oluyoruz birbirimize. Ve aynı misafir sofraları bizim için kuruluyor neşe içinde.

Malzemeler:
6 yumurta
2 kaşık yoğurt
Aldığı kadar un
Tuz
200 gr tereyağı
Su BöreğiBir kalıp beyaz peynir
Bir demet maydanoz

Yapılışı:
Yumurtaları yoğurma kabına kırın. Yoğurdu ekleyerek, aklar ve sarılar birbirine karışıncaya kadar çırpın. Tuzu ve aldığı kadar unu ekleyerek yoğurun. Kulak memesinden biraz daha sert bir hamur elde etmeniz gerekiyor. Eldd ettiğiniz hamuru nemli bez altında 20 dk. dinlendirin.

Su BöreğiDinlenmiş hamuru 10 parçaya ayırın.Pazıları elinizde yuvarlayıp unlayın. Önce merdaneyle büyütün, sonra oklavayla açın. Yufkaların çok ince olmamasına dikkat edin. Yufkaları temiz bir örtünün üzerine alın.
Tereyağını eritin. Tepsiyi bu yağla biraz yağlayın. Yufkalardan düzgün bir tanesini, kenarları dışına taşacak şekilde tepsinin tabanına yayın. Üzerine iki-üç kaşık tereyağı gezdirin.
Fırınınızı 180°C'ye ayarlayıp ısıtın. Peyniri bir kaba parçalayın. Maydanozu içine doğrayıp karıştırın.
Su BöreğiBüyük bir tencereye bol su ve yeterli miktarda tuz koyup kaynatın. Başka bir büyük kaba soğuk su alın. Kaynamakta olan tencerenin hemen yakınına koyun. Yufkalardan birini kaynamakta olan suyun içine atın. Bu işlem sırasında yufkanın katlanıp yapışmamasına dikkat edin. 30 sn kadar haşlayın.
Haşlanan yufkayı kevgirle çıkarıp, hemen soğuk suyun içine atın. Soğuk suyun içinde de yufkayı elinizle açarak düzeltin. Fazla bekletmeden elinize alarak, sıkmak suretiyle fazla suyunu alın. Daha önce tepsiye yaydığınız kuru yufkanın üzerine buruşturarak yerleştirin. Üzerine 2-3 kaşık tereyağı gezdirin.
Diğer yufkaları da aynı işlemden geçirerek tepsiye yerleştirin. Aralarına peynirli iç koyun ve tereyağı gezdirin. En son yufkayı da serdikten sonra, kenarlardan taşan yufkalarla böreğin üstünü kapatın. Önceden ısıtılmış fırına koyarak, 40 dk kadar pişirin.
Pişen böreği dışarı alarak ılınmaya bırakın. Ilınınca keserek servis yapın.

Not: Kullanacağınız tepsiyi, börek en az bir parmak aşağıda kalacak derinlikte seçerseniz, pişme sırasında yağın akıp fırınınızın tabanında yanmasını engellemiş olursunuz. Aksi halde resimlerdeki gibi tepeleme doldurursanız, çıkan bulaşık yanında, bir de fırından yağ temizlemek zorunda kalırsınız. :)))

Afiyet olsun.

(Bu tarif, 17/05/2017 tarihinde "Nefis yemek Tarifleri" sitesinde yayınlandı.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder