6 Mart 2017 Pazartesi

Kara Lahana Çorbası (Trabzon Yöresi)

Kara Lahana Çorbası
Malzemeler:
20 adet kadar taze karalahana yaprağı (saplarıyla beraber)
Bir su bardağı haşlanmış barbunya
1 adet orta boy soğan
Bir kaşık zeytinyağı
Bir kaşık tereyağı
Bir kaşık erimiş kuyruk ya da iç yağı
Yarım kaşık domates salçası
Yarım kaşık biber salçası (acı veya tatlı olması arzuya bağlı)
İki avuç mısır unu
Tuz
Kaynar su

Yapılışı:
Lahanalar ayıklanıp, saplarından tutularak ele vurulmak suretiyle her biri tek tek silkelenir. Böylece üzerlerindeki tozlardan da temizlenmiş olur. Temizlenen lahanalar bir avuca sığacak miktarda ele alınarak, saplarından başlanmak üzere ince doğranır. Bu sırada ocakta kaynamakta olan kaynar suyun içine atılır. Bir iki dakika kadar kaynatılır ve süzülür.  Böylece lahananın acısı çıkarılmış olur.

Tencereye süzülen lahanalar, üzerini dört parmak kadar geçecek şekilde kaynar su ve tuz konarak birlikte kaynamaya bırakılır. Pişme sırasında azalan suya ilave yapılabilir. Ancak eklenecek suyun kaynar olmasına dikkat edilmelidir. Lahanalar iyice renk değiştirince, pişmeye yakın demektir. Bu durumda haşlanmış barbunya ilave edilir. Mısır avuç içine alınarak, el yanmayacak şekilde, adeta ufalarcasına çorbaya eklenirken, bir yandan da karıştırılır. Böylece mısır ununun topaklanması önlenmiş olur. Mısır ununun tamamı eklendikten sonra, çorba pişmeye bırakılır.

Pişmeye yakın çorbanın sosu hazırlanır. Bunun için yağlar eritilerek incecik doğranmış soğan hafif pembe kavrulur. Ardından salçalar ilave edilerek, salça kokusu çıkıncaya kadar kavurmaya devam edilir. Hazırlanan sos bu sırada pişmiş olan çorbanın üzerine gezdirilir. Bir taşım daha kaynatılarak ateşten alınır. Çorbanız yenmeye hazırdır.


Afiyet olsun. J

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder