16 Mart 2017 Perşembe

Haşhaşlı Cevizli Bal


Malzemeler:
Hamur İçin:
3 su bardağı ılık süt
Bir su bardağı sıvı yağ
Bir tatlı kaşığı hamur mayası
3 tatlı kaşığı toz şeker
6 su bardağı un
Tuz

İçi İçin:
250 gr ezilmiş haşhaş
1/2 su bardağı sıvıyağ
Bir su bardağı dövülmüş ceviz içi

Yapılışı:
Ilık süt, maya ve şeker, yoğurma kabına alınarak karıştırılır. Beş dk kadar bekletilir. Karışımın üzerinde maya kabarcıklarının biriktiği görülecektir. Bu aşamada diğer hamur malzemeleri de eklenerek iyice yoğrulur. Oldukça yumuşak bir hamur elde edilir. Hamur, 2-3 kat oluncaya kadar üzeri kapalı olarak mayalanmaya bırakılır. Nispeten sıcak bir ortamda mayalanma daha hızlı gerçekleşecektir.

Bu sırada ezilmiş haşhaş yarım bardak sıvıyağla karıştırılarak açılır. Yoğunluğu daha az, akışkan bir malzeme elde edilir. Buna ceviz içi de karıştırılarak iç malzeme hazırlanmış olur.

Hamur mayalanınca fırın 200 °'ye ayarlanarak ısıtılır. Fırın tepsisine yağlı kağıt serilir veya sıvıyağla yağlanır. Zemin yağlanır. Poğaça büyüklüğünde parçalar koparılarak, yağlanmış zeminde elle açılır. Açılmış hamurun üzerine 2-3 kaşık haşhaşlı karışım sürülür. Hamur rulo şeklinde kıvrılır. Düğümlenerek tepsiye dizilir. Önceden ısıtılmış fırına sürülerek 15 dk pişirilir. 15 dk sonunda fırının ısısı 180°C'ye düşürülerek 5 dk da böyle tutulur. Böylece çöreklerin içinin çekmesi sağlanır. Pişen çörekler fırından çıkarılarak soğumaya bırakılır.

Afiyet olsun.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder