2 Mart 2017 Perşembe

Boşnak Böreği (Kıymalı)

Boşnak BöreğiMalzemeler:
Boşnak Böreği
Hamuru için:
2 su bardağı su
4 ½ su bardağı un
Bir kaşık sıvıyağ
Tuz

İç Harcı için:
250 gr kıyma
Bir büyük soğan
İki kaşık sıvıyağ
Bir çay kaşığı karabiber
Boşnak Böreği
Tuz

Yufkaları Açarken Üzerine Sürmek İçin:
100 gr tereyağı
İki fincan sıvıyağ

Yapılışı:
İç harcı için soğanlar incecik doğranır. Yağ ve kıyma tencereye konur. Hafif ateşe alınarak kıyma suyunu salıp çekinceye kadar sürekli karıştırılarak pişirilir. Kıyma suyunu çekince soğan, tuz ve karabiber eklenir. Soğanlar şeffaf bir hal alınca çok fazla kavrulup kurutulmadan ateşten alınır ve soğumaya bırakılır.
Boşnak Böreği

Diğer yanda un havuz yapılarak içine su, sıvıyağ ve tuz konarak yavaş yavaş yoğrulur. Kulak memesi yumuşaklığında pürüzsüz bir hamur elde edilir. 6 parçaya ayrılarak yuvarlanır. Nemli bez altında 20 dk kadar dinlendirilir.

Yufkalara sürülecek tereyağı eritilir, sıvı yağ eklenerek karıştırılır. Dinlenmiş hamur parçaları hafif unlanır. Merdane yardımıyla açılarak, mümkün olduğunca büyütülür. Yufkaların üzeri yağ karışımıyla yağlanır. Üzerine sürülen yağ, yufkanın elle kolayca açılmasını sağlayacaktır. 

Boşnak BöreğiYağlanmış yufka, temiz bir sofra bezi üzerine alınır ve kenarlarından çekiştirilerek büyütülür. Bir yandan da inceltilmiş olur. İncelen kenarlara kıymalı harçtan konulur. Kenarlar, yine çekiştirilerek içe doğru, kıymalı harcın üzerine kapatılır. Çekiştirilmeye devam edilerek içe doğru kıvrılmak suretiyle rulo yapılır. Üzerine sürülen yağ, yufkayı inceltmek için yeterli gelmezse, biraz daha yağlanabilir.
Boşnak Böreği
Ortası iyice zar haline gelince, yufka bir bıçak yardımıyla içten boydan boya kesilir. Diğer hamur parçaları da bu şekilde hazırlanarak yağlanmış tepsiye yerleştirilir. Üzerine bir kaşık yoğurt ve iki kaşık sıvıyağla hazırlanan sos sürülerek, önceden ısıtılmış 200°C fırında altı üstü tamamen kızarıncaya kadar pişirilir. Ilınınca dilimlenerek servis tabağına alınır. 
Boşnak Böreği
Not: 

1) Boşnak böreği, ıspanaklı, peynirli ya da patatesli olarak da hazırlanabilir. Peynirli iç harç için sadece ezilmiş peynir kullanılır. Patatesli harç için önce patatesler haşlanır, ince doğranarak soğanla kavrulur. Tuz ve toz kırmızıbiber konarak karıştırılır. Ispanaklı harç için, ıspanaklar doğranıp soğanla kavrulur. Tuz ilave edilerek karıştırılır.
         
2)Orijinal Boşnak böreğinde olmamakla birlikte, arzu edilirse böreğin üzerine biraz çörek otu serpilebilir.



Not: Bu tarif, 12/05/2017 tarihinde Nefis Yemek Tarifleri sitesinde yayınlandı.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder