6 Mart 2017 Pazartesi

Annemin Peynirli Poğaçası

Annemin Poğaçası 2

Malzemeler:
Bir su bardağı sıvı yağ
Bir su bardağı yoğurt
2 yumurta
Üç bardak un
1 pk kabartma tozu
Bir çay kaşığı mahlep
Bir yemek kaşığı şeker
Tuz
Peynirli ya da kıymalı iç harcı

Yapılışı:
Un, yoğurma kabına alınır. Ortası çukur açılır. İçine sıvı yağ, yoğurt, şeker,  tuz ve mahlep konulur. Yumurtalardan birinin sarısı, daha sonra poğaçaların üzerine sürülmek üzere ayrılır. Sarısı ayrılan yumurtanın akı ve diğer yumurta da kırılarak açılan havuzun içine konur.  Ortadaki malzemeler elle karıştırılır. Daha sonra ortadan kenarlara doğru yavaş yavaş un katılarak karıştırmaya devan edilir. Son olarak unun tamamı eklenerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilir. 10 dk kadar dinlendirilir. 

Bu arada fırın tepsisi yağlanır veya yağlı kağıt serilir. Fırın 200 dereceye ayarlanır. Dinlenmiş hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılır. Bunlar elle açılarak içine istenen harçtan konularak poğaça şeklini alacak şekilde kapatılır.  Hazırlanan poğaçalar fırın tepsisine yerleştirilerek üzerine yumurta sarısı sürülür. Arzuya göre susam, çörek otu serpilerek fırına verilir. İlk 15 dk  200 °C’de çalışan fırının ısısı 150 °C’ye düşürülerek 5 dk da böyle pişirmeye devam edilir. Pişen poğaçalar fırından çıkarılarak soğumaya bırakılır.

Afiyet olsun.
J

 Not: Aynı hamurdan sade poğaça yapılacaksa biraz daha büyük hamur parçaları koparılarak hafif yassı, yuvarlak bir şekil verilebilir. Koparılan hamur parçaları ince uzun şekil verilerek örülebilir. Böylece aynı lezzette yumuşak, tuzlu kurabiyeler elde edilebilir. 


Annemin Poğaçası 2

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder